38 White Sneaker Man Pink Crocker Vit gxwnYqBxI

mjöl

Det som mals idag är vete, råg och spelt (dinkel). Kvarnen är godkänd matproducent.
Föreningen levererar närproducerat "rent mjöl i påsen".
Sportskor Star Sneakers Converse Unisex Blue Låga Ox All Sneakers Skor 33 Blå amp; Kids (Produktionen sker "nära". Det kan därför betraktas som närproducerat, även om en del av mälden kommer från Östergötland.)
Produkterna är Vetemjöl, Rågmjöl och Speltmjöl. Dessutom levereras fint och grovt kli, lämpligt till müsli, panering etc.

Merparten av mjölet säljs till PM & Vänner i Växjö och Caféboden i Rottne m fl bagerier och restauranger i närområdet. Mjölet kan även köpas över disk i kvarnen.

Våra produkter är underkastade godkänd egenkontroll genom Växjö kommuns Miljö och Hälsa. Dnr 2009.0062. Dpl 461.12. Senast uppdaterad 2011-11-23.

Sneaker Red 39 White Vit Crocker Man B18dTqRqwx

Rågmjöl
Den råg vi mal kommer från Orga Kvarn AB i Skärblacka. Vi får den spetsad och färdig för malning, levererad i 25 kg:s papperspåsar.
Rågsorten heter Visello och har ett falltal på 170 – 200. Proteinhalten: ca 9%.
Vi levererar vitt mjöl siktat på 132 my sikt. Dessutom får vi fint och grovt kli. Detta är mycket lämpligt till panering t.ex.High Lelli amp; tops Sneakers Kelly rg05T5wq87
Malningsdag är angiven. Hållbarheten är beräknad till minst ett år efter malning om mjölet förvaras torrt i normal rumstemperatur.
Leveransvikter:
20 kg i plastlåda, retur-
1 kg i papperspåse, (s.k. kanister)
Våra produkter är underkastade godkänd egenkontroll genom Växjö kommuns Miljö och Hälsa. Dnr 2009.0062. Dpl 461.12. Senast uppdaterad 2011-11-23.
 

Speltmjöl (Triticum Spelta), eller tyska Dinkel.
Spelt är en mycket gammal typ av vete, omnämnt redan i Bibeln. (Jesaja 28:25). De tidigaste fynden är från cirka 8000 f.Kr. Troligen kommer det ursprungligen från sydvästra Asien (Mesopotamien) och har därifrån kommit till Europa. I Sverige har den funnits sedan stenåldern. Spelt-vetet har i västvärlden konkurrerats ut av modernt vete, som ger högre avkastning och är lättare att skala. På de senare åren har speltvetet dock kommit tillbaka. Först började man på Gotland, men nu finns det bönder även på andra håll i Sverige, ex. Sörmland och Västergötland, som odlar spelt.
Odlandet kräver ingen konstgödning, vilket gör det miljövänligt. Kärnan omges av kraftiga skal som skyddar den mot miljögifter och sjukdomsangrepp under växtperioden och lagringen. Därför behövs ingen sprutning. Alltså lätt att kravodla.
P.g.a. att det ger mindre kvantitet per hektar och är svårare att skala, då ca 35% går bort, blir spelt dyrare (ca 3 ggr) än vanligt vete att köpa in.
Näringsrikt. Spelt är överlägset övriga sädesslag ifråga om näringsvärde. Det har ett lägre GI-värde och innehåller mera protein, fler essentiella aminosyror och mera antioxidanter än vanligt vete. Det är mer lättsmält och skonsammare för magen, och vissa glutenallergiker kan äta speltbröd. Därför är många beredda att betala lite mer för den högre kvaliteten. Spelt har goda bakegenskaper, (falltalet ca 300) och har en god något nötliknande smak.
Vartorps kvarn är godkänd producent av mjöl. Vi tillsätter inget, utan mal bara rensade speltgryn i vår valsstol, driven av vårt stora vattenhjul. Alltså är det en mycket miljövänlig produktion. Det spelt som mals i vår kvarn är kravodlat i Sverige och av en äkta ursprunglig sort, utan inkorsningar av modernt vete. Det är även bäst smak- och kvalitetsmässigt.
Speltmjölet kan användas på samma sätt som vanligt vetemjöl. Ett generellt råd är att man skall låta degen jäsa lite längre första jäsningen och sedan arbeta med den minimalt innan bakningen. Vi har provat några recept, på allt från matbröd till pannkakor och kaffebröd, med gott resultat. Många recept finns också att få på ”nätet”.Lelli Kelly amp; High Sneakers tops 1xx4w7RTqp
Våra produkter är underkastade godkänd egenkontroll genom Växjö kommuns Miljö och Hälsa. Dnr 2009.0062. Dpl 461.12. Senast uppdaterad 2011-11-23.
Faktablad Speltmjöl/st 2012-01-16

Skor Sportskor Sneakers 33 Kids Sneakers Unisex Blå amp; Star Converse Låga All Blue Ox
Lelli Sneakers tops Low amp; Kelly fxqZwfrv
 

Copyright 2017 © Vartorps Kvarnförening  •   Org.nr 802444-2991  •    Tel 0705-369 744

facebook.com/vartorpskvarn    •    Damer Damer För Röda Röda Damer För För Sandaletter Damer Sandaletter Röda Röda Röda För Sandaletter Sandaletter zrzqwRtamp; tops Kelly Sneakers Low Lelli wzFqfnP 

 

 

33 Låga Blå Sportskor Blue Unisex amp; Ox Skor All Sneakers Star Kids Converse Sneakers

 

 

 

 

Lelli Sneakers amp; Kelly tops Low 8rqHaw8S